Çene Eklemi Rahatsızlıklarının Tedavisi
Sabahları uyandığınızda çenenizde ağrı mı oluyor?
Yemek yerken kulağınızın ön tarafından gelen bir tıkırtı mı var?
Ağzınızı açmakta veya kapatmakta zorluk mu çekiyorsunuz?
Sert yiyecekleri çiğnerken ağrı mı duyuyorsunuz?
Sürekli bir baş ve boyun ağrınız mı var?
Kulak ağrısı veya çınlamasından mı şikayetçisiniz?
Yukarıdaki sorulardan en az 1’ine ‘evet’ cevabı verdiyseniz bir temporomandibular eklem uzmanına danışmanız gereklidir.
Temporomandibular Eklem (Çene Eklemi) Neresidir?
Çene eklemi, kafatası ile alt çene kemiğinin birleştiği yerde, kulağın hemen önünde yer alan küçük bir eklemdir. Çiğneme kaslarıyla birlikte alt çene hareketlerinden sorumludur ve vücutta bulunan en karmaşık eklemdir.
Temporomandibular Eklem Problemleri Neden Oluşur?
Diş sıkma ve/veya diş gıcırdatma da bu sebeplerin başında gelir.
En sık oluşma nedenlerinden bir diğeri de bu bölgeye gelen darbedir.
Dişlerin ideal kapanışta olmaması, artrit gibi eklem rahatsızlıkları ve stres de eklem problemlerinin oluşmasında oldukça etkilidir.
Tek taraflı çiğneme, tek taraflı bir eklem rahatsızlığı oluşturabilir.
Daha nadir rastlanan sebepler; baş ve boyunun öne doğru konumlandığı duruş bozuklukları, bağ dokusu rahatsızlıkları, sürekli yapılan tırnak yeme, çekirdek yeme, pipo içme, keman çalma ve ağızdan nefes alma gibi alışkanlıklardır.
En nadir sebepler ise; bu bölgeyi içeren bir tümör, enfeksiyon ve iltihaplı romatizma gibi hastalıklardır.
Temporomandibular Eklem Rahatsızlıkları Nelerdir?
Temporomandibular eklemdeki rahatsızlıklar; temporomandibular eklemi, çiğneme kaslarını ya da her ikisini birden kapsar.
Temporomandibular Eklem Rahatsızlıklarının Belirtileri Nelerdir?
Çene kaslarında ağrı
Çene hareketlerinde kısıtlılık
Çeneler arası ilişkide bozukluk
Baş ağrısı
Eklem ağrısı
Eklem sesleri
Temporomandibular Eklem Rahatsızlıklarının Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
Temporomandibular eklem hastalıklarının tedavisinde primer amaç, ağrıyı ve/veya alt çenenin fonksiyon bozukluklarını düzeltmektir. Eklem hastalığının derecesine göre değişmekle birlikte, uygun tedavi ile bu hastalıklar önemli ölçüde tedavi edilebilmektedir. Bazı nadir durumlarda ise hastalığın tamamen ortadan kalkması mümkün olamayabilmektedir.
Hastalığın Tedavi Protokolü
Splint Tedavisi: Sert akrilikten yapılan, dişlerin çiğneme yüzlerine tamamiyle oturan, şeffaf, takıp çıkarılabilen plaklardır. Eklem üzerine gelen yükleri ve nöromüsküler refleksleri azaltması nedeni ile eklem hastalıklarının tedavisinin temelidir.
İlaç Tedavisi: Sıklıkla eklem hastalıklarının belirtilerini azaltmak amacıyla kullanılan bir destek tedavisidir.
Fizik Tedavi ve Egzersiz: Açılma ve kapanma hareketlerinin etkili olarak yapılamaması eklem ve kasların fonksiyonlarında şiddetli azalmalara neden olabilmektedir. Fizik tedavi ve egzersiz, tedavinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Hafif ve orta düzeydeki semptomlarda çeşitli çene, baş ve boyun egzersizleri ile birlikte sıcak-soğuk uygulamaları ve diette düzenlemeler ile olumlu sonuçlar alınabilmektedir. İleri düzeydeki semptomlarda fizik tedavi kliniklerine başvurmak gerekebilmektedir.
Cerrahi Tedavi: Uygulanan tüm konservatif tedavilere rağmen temporomandibular eklem şikayetlerinin önüne geçilemediği durumlarda, cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Özellikle eklem içi düzensizlikler, travma, iyi huylu veya kötü huylu tümörler eklem cerrahisini gerektirebilmektedir.