Hareketli Protezler
Bir veya daha fazla diş eksikliğinin tedavisinde kullanılan, hastanın dilediği zaman takıp çıkarabildiği klasik damak protezleridir. Bazı dişleri ağzında olan ancak, mevcut dişlerin konumu sabit protez yapmaya elverişli olmayan veya hiç dişi olmayan hastalar kullanabilir.
Bölümlü protezler kroşe (kanca) tutuculu olabildiği gibi, doğal dişlerden hassas bağlantılar (çıt çıt) ile de destek alabilir. Hassas bağlantı kullanılacağı zaman doğal dişlerin porselen ile kaplanması gerekecektir. Bir süre sonra çekimi planlanan tek kalmış ya da protezin fonksiyon ya da estetiğini olumsuz etkileyecek olan dişler ya da kökler de, hastayı biden total proteze geçirmemek adına, hassas tutucular bağlanarak protezin tutuculuğuna fayda sağlayabilir. Bu durumda kullanılacak dişe kanal tedavisi uygulanır ve kök üstü tam protezler (overdenture) planlanabilir.
Tam damak protezlerini (total protezler), hiç dişi olmayan hastalar kullanır. Bu protezler daimi olarak kullanılabildiği gibi, dişlerini yeni kaybedecek ve implant tedavisi görecek hastalara immediat olarak planlanan geçici amaçlı da olabilir.
Hareketli protezlerin en büyük avantajı, hızlı ve ekonomik bir çözüm olmasıdır.
Dezavantajı ise, hareket etmek protezin adı gibi doğasında vardır. Protezi kullanmaya alışmak, hastanın psikolojisine ve zamana bağlıdır. İlk takıldığında çiğnemek, konuşmak hatta protezi ağızda tutmak bile sorun olabilir. Zaman geçtikçe kişi, protezi ağzında tutmayı ve her türlü fonksiyonu yerine getirmeyi öğrenecektir.
Hareketli protezler günde en az 8 saat çıkartılmak zorundadır. Bu sayede kullanım esnasında aşırı yüklenen yumuşak dokular dinlenecektir. Bunu için en uygun zaman ya gece yatarken, ya da gün içinde yalnız kaldığınız zamanlardır.
Özellikle total protezlerde kullanılan protez yapıştırıcıları, çok uzun süre ve tekrarlayan kullanımlarda damak epitelinde soyulmalara neden olabilir. Bu, enfeksiyona da neden olabileceği gibi istenen bir durum değildir. Yapıştırıcı kullanımı ile ilgili hekiminize danışmanızı öneririz.
Hareketli Protezlerin Bakımı
Her yemekten sonra çıkartılmalı, protezler ve varsa dişler ayrı ayrı fırçalanmalıdır. Ağız dışında kalacağı süre zarfında, özel kutusunda temiz soğuk su içinde bekletilmelidir. Gerek duyulursa, 10-15 günde 1 temizleme tableti kullanılabilir. Protezlerin temizliğinde herhangi başka bir deterjan ya da ağartıcı kullanılmamalıdır. Üzerinde temizleyemediğiniz renk ya da kireç birikimi olduğunda hekiminiz ile bağlantıya geçmenizi öneririz.